5 грешки, с които външният вид може да саботира интервюто ви

5 грешки, с които външният вид може да саботира интервюто ви

Представете се в най-добрата си светлина в интервю на живо и онлайн

Нашият гост-автор Тиа Станкова е международен стайлинг консултант с повече от 17 години опит в сферата на облеклото и текстилния дизайн. С работата си помага на индивидуални клиенти и компании да изградят своя имидж, така че да презентират себе си максимално добре за постигането на повече резултати.Тя беше и един от лекторите на сцената, посветена на кариерното развитие по време на Career Show 2019, където сподели повече по темата "Дрескод за успех по време на интервю". Публикацията е продължение на нейното участие в експото.Понякога представянето ви в рамките на 30 мин. може да промени живота ви значително. Една подобна ситуация е интервюто за работа. Често усилията, които полагате, за да ви поканят на него отнемат седмици и дори месеци. За да си гарантирате наемане на желаната позиция със сигурност е важно да се покажете като професионалисти, за което ще ви помогнат, освен задълбочените познания, но също така и безупречният външен вид.И все пак, когато получите този шанс не винаги може да успеете да блеснете в най-добрата си светлина. Обърквате се кое е подходящо за дрескода на компанията и кое е неприемливо за бъдещата позиция. Затова днес ще обсъдим кои са основните детайли, на които да обърнете внимание, за да не саботирате интервюто си - на живо и онлайн.

Прекалено небрежно

Прекалено лежерният външен вид би усъмнил един работодател, че ще имате сериозно отношение към работата си. За да сте сигурни, че стилът на облеклото ви е подходящ за компанията, в която имате интервю е добре да направите проучване какъв дрескод се носи там. Разгледайте в онлайн пространството всичко, което може да ви подскаже как ходят на работа текущите служители на фирмата. И все пак ето няколко артикула, които не биха били приемливи: късите панталонки при господата, бомбър, прекалено спортни маратонки, потник с тънки презрамки, дълга ваканционна рокля, дрехи с ефект на износени в т.ч. дънки, дълбоки деколтета, чехли, обувки на прекалено високи токове или платформи, клинове, бляскави платове, големи щампи.

Чисто нови артикули

Прекрасно е да инвестирате в нови дрехи за интервюто си за работа, но е добре да пробвате предварително визията си вкъщи, преди да я облечете в самия ден на интервюто. Ако например носите риза обърнете внимание дали копчето в областта на бюста не се отваря леко, ако сте избрали да отидете с обувки на висок ток то поносете ги за кратко за да усетите дали се чувствате комфортно в тях. Важно е по време на разговора да сте фокусирани само в това, което ще говорите и да не разсейвате себе си или отсрещната страна с облеклото си.

Силен грим

Силният вечерен грим със сигурност е едно от нещата, които биха направили неприятно впечатление на бъдещия работодател. За силен грим обичайно се смята този, който е с наситени цветове или набляга едновременно на силен акцент в очите и устните. За да избегнете това най-лесното, което можете да направите е да изберете една област, която да е фокус в грима ви и другата да остане съвсем леко загатната или дори без грим. Така например, ако искате да сложите очна линия, е добре да не добавяте сенки и ярко червило към визията. По-бледият ежедневен грим говори за сериозните ви работни намерения.

Нетипично за нас облекло

Често в желанието си да направим добро впечатление обличаме дрехи, които вероятно сме обличали веднъж или никога в живота си. Това води до странното усещане, че сте сложили дрехите на някой друг и като резултат се чувствате странно и не на място (много са се чувствали по подобен начин на бала си). За да избегнете подобни ситуации бихте могли да се придържате към дрехите, които са познати за вас като изберете един или два артикула, с които да направите визията си по-представителна. Така ще усетите специалния момент, но няма да се отдалечите от същността си.

Неуместни цветове и десени

Вероятно сте чували, че има цветове, които са перфектни за офис. Е, нека ви подскажа, че има и напълно неуместни такива. Нюансите, които не биха били във ваша услуга със сигурност са прекалено ярките, неоновите и черните. Заменете ги с вариация на синьо, зелено, бежово, бяло, лавандулово и ще си гарантирате спокойствие за сетивата на събеседника. Десените, които е добре да избягвате са тематични големи фигури, десени и щампи. Тук правилото е просто - ако се колебаете заменете го с нещо по-семпло.

На какво да обърнем внимание при Online интервю?

Последните месеци онлайн срещите са далеч по-чести от реалните такива. Това със сигурност налага да подходите към подготовката за едно интервю малко по-глобално. Ето някои от детайлите, които ще ви помогнат да изглеждате по-професионално:

Осветление

Хубавата светлина дава възможност на хората да видят добре мимиките и жестовете, които правите и са част от комуникацията ви с околните. Разбира се хубавата светлина помага да изглеждате и по-свежи, ведри и приятелски настроени.Важно е да осигурите най-добрата възможна светлина, която бихте могли да имате в дома си. Най-лесният начин да постигнете това е като позиционирате вашия лаптоп или телефон пред прозореца, така че светлината от него да осветява лицето ви. Това ще ви гарантира естествена светлина, която всъщност е най-подходяща за камера. Добра идея е да тествате осветлението предварително като използвате функцията на камерата за селфи. Не забравяйте да бъде в сходен часови диапазон, какъвто ще е интервюто.Ако нямате голям прозорец, можете да използвате хубава голяма лампа, която ще озари лицето ви и пространството около вас. Голяма домашна лампа или лампата от нощното ви шкафче ще бъдат добри помощници. За по-професионални резултати използвайте т.нар. Ring лампа.Избягвайте да правите видео с осветление, което пада директно над лицето ви. Това ще създава сенки под очите ви, така ще изглеждате уморени и неприветливи. Също така избягвайте да снимате с ярка бяла светлина, защото тя също подчертава тъмните кръгове и несъвършенства. Жълтата светлина е по-доброто решение.

Фон

Декорът или иначе казано мястото, където ще проведете разговора също е едно от важните неща, на които трябва да обърнете внимание за предстоящия разговор.Най-бързият вариант за декор е обикновената семпла стена. Със сигурност тук малко неща могат да се объркат. Единственото, което трябва да направите е да изберете една стена вкъщи, която да е подходяща, за да застанете пред нея и да започнете разговора.Декор може да бъде и самото жилище. В случай, че ще се спрете на този вариант уверете се, че сте разчистили неща, които не бихте искали да се видят по време на видео връзката - като разхвърляни дрехи например. Ако има врати зад вас уверете се, че те са заключени (ако това е възможно) и предупредете хората вкъщи, че ще имате видео разговор. Домашните любимци може временно да са извън стаята, в която говорите.Ако използвате Zoom за своето интервю, то може да се възползвате и от функцията с подменен фон/зелен фон, която позволява да замените всеки фон, който имате зад себе си със снимка, която пожелаете.

Облекло и аксесоари

Избягвайте дребни десени, особено дребно райе. То може да изглеждат прекрасно на живо, но на камера често се получава така нареченият моаре ефект, при който линиите се сливат или изглеждат размазано. За да имате оптимална визия е добре да заложите на по-обемни десени или напълно едноцветни дрехи, като винаги избирайте цвят, който ви отива. По възможност подберете малко по-ярък цвят десен, който да е в контраст с фона, за да не се сливате с него. Добра идея ще е да носите дрехи, които не са прекалено широки. В тях изглеждаме по-едри и по-небрежно, особено на камера.Твърде вероятно е да проведете интервюто в седнало положение (т.е. да са видими само горните ви дрехи), но все пак ви съветвам да завършите визията си с пола или панталон. Представете си, че искате да си вземете химикал или чаша вода по средата на срещата.Семплите бижута като колие и обеци са добре дошли във визията ни. Това придава много свежест, дава ни настроение и самочувствие. Разбира се, ако работата ни е по-артистична може да заложим и на по-артистични решения като шапка например.

Грим и прическа

За онези от вас, които не са свикнали да се виждат в камера по време на разговор ще е голям стрес да разберат, че повечето камери показват голяма част от нашите несъвършенства. Доста често това води до втренчено вглеждане в образа в екрана. Затова е добре да освежите лицето си с малко грим. Със сигурност можете да пропуснем голяма част от стъпките на грима, но ви съветвам да не ги избягвате напълно, защото като резултат може да изглеждате уморени, сякаш никак не ни е до това да разговаряме. За целта е добре да добавим малко пудра и руж на лицето, спирала и червило. Като допълнение може да се възползвате от beauty функцията на Zoom, при която лицето ви изглежда по-гладко и красиво.Онова, което е добре на всяка цена да избягвате за косата са фитнес кокчетата или с други думи косата, която сякаш не сме поддържали дълго време. Хубаво е тя да е чиста, прилежно прибрана или сложена на една страна, обхваната с фиба, диадема или лента.

Език на тялото

Хубаво ще е ако съобразите височината на камерата, така че тя да е на нивото на лицето ви, сякаш говорим с човека на живо. По този начин разговорът ще се получи много по-личен. Избягвайте пози, при които камерата ви показва от прекалено ниско или от прекалено високо. Това може да състарява лицето.Уверете се, че не гледате себе си, а човекът с когото говорите, защото именно по този начин изграждате връзка с него и изглеждате естествено. Избягвайте да гледате екрана на телефона си или встрани.И последно, но не на последно място. Уверете се, че сте изчистили камерата на телефона или лаптопа/обектива на камерата си добре, за да не изглежда образът ви размазан.* Следва да се има предвид, че примерите са за интервю при работа в офис с изключение на IT, online customer service, back office и подобни.-

Приложете съветите на живо на 24 ноември в Арена Армеец и на 25 ноември онлайн! Регистрирайте се безплатно за Career Show 2020!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!