Career Mythbusters: Разбиваме кариерните митове за 2021

Career Mythbusters: Разбиваме кариерните митове за 2021

В края на годината няма как да не се обърнем, за да направим малка ретроспекция. И, преди да сме се впуснали с пълна сила към картите за фитнес, хранителните режими и новите хобита със съмнително бъдеще, продължителност и резултати, да разгледаме отношението ни към кариерното развитие през 2021 г. Работим тясно както с работодатели, така и с таланти, които търсят развитие, затова решихме да споделим наблюденията си за последните 12 месеца. Представяме ви разбити 5 от любимите ни кариерни митове за 2021-ва.

Мит 1: Не мога да се развивам другаде, освен в София или чужбина

Да, и ние се учудихме, че този мит още “върлува” из страната ни, затова го слагаме на първо място и веднага го разбиваме!Може би най-показателното е, че големите градове отчитат отлив на население. Ако преди не беше толкова осезаемо, то последните години със сигурност е и националните статистики го доказват. Дори и без да цитираме статистики, всеки от нас е видял около себе си как от една страна компаниите развиха политиките си и вече възможностите за дистанционна работа са значително повече. А от друга страна - значителен брой хора се завърнаха към по-малките си родни места, извън столицата и в България, и то с намерението да останат дългосрочно. Сещате се за поне един такъв ваш познат, нали?Дали и как тази вътрешна миграция ще се запази с годините, ще е интересно да следим. Изводът е, че последните 2 години доказаха, че възможностите за кариерно развитие понякога изобщо не зависят от локацията.

Мит 2: Работа от дома = клатя си краката vs. Работа в офис = по-голяма ефективност

Истината е, че тези твърдения са толкова условни и крайни, че няма начин да са абсолютната истина. Дори световни проучвания доказват, че при работа от дома всъщност има по-сериозен риск от бърнаут. Нашите наблюдения и опит сочат, че фокусът трябва да бъде върху изграждане на добър екип и ясни, ефективни процеси на работа. Тогава самото място на работа остава второстепенно условие.Не веднъж сме обръщали внимание и на темата за продуктивност и ефективност на работата. За да разгледате повече, насочваме ви към сесии по темата, представени от едни от най-добрите професионалисти в страната, в модерната ни платформа за работа, както и в блога ни.

Мит 3: Кариерният успех идва само с яко бачкане

Да, успехът идва с много усилия, труд и мисъл, но те трябва да са балансирани с добра почивка. Мантрата, която чуваме често от популярни мениджъри, че трябва да се бачка здраво и без почивка, може да работи за едни, но за други да е крайно нездравословна. Всъщност, нашият екип смята, че във всеки случай е нездравословна, което е и причината да държим на добрия баланс, както вътрешно, така и когато създаваме съдържание.Кариерният успех идва тогава, когато успеете да поставите ясни цели спрямо вашите лични интереси и мечти. Тях ще можете да постигнете, когато сте здрави и следвате собственото си темпо.

Мит 4: Чужбина е златна възможност, която автоматично отваря врати за успех, приходи и лесен живот

Също като Мит 1, учудихме се, че и този още “върлува”. В такъв глобален свят, в който не просто имаме възможността да пътуваме, но и да сме свързани помежду си, а сега и обявите за дистанционна работа са много повече, определено сме сигурни, че този мит е клише.Контрапунктът между България и чужбина съществува у нас от твърде много години, през които и страната ни, и светът са се развили. Може би тук отново е добре да преместим фокуса и той да бъде върху личните ни желания, мотивация и цели. Ако чужбина отговаря на тях - чудесно, но нека не забравяме, че и България има прекрасни възможности.Работодателите на Career Show и Career Show Awards определено са доказателство за това.

Мит 5: Висшето образование гарантира висока стартова заплата

Липсата на опит отдавна не е проблем за успешен кариерен старт. Редица компании, с които можете да се срещнете и лично чрез модерната ни платформа за работа, имат добре развити програми именно в тази посока. Тук обаче е важно да изравните очакванията си с реалността. Завършена специалност, колкото и добре да сте учили през годините, не означава завършен и доказал се специалист. А по-високата заплата идва точно след съответни постижения. В началото на кариерата ви е по-добре да се фокусирате върху изграждане на професионални навици, умения и да тествате, опознаете и докажете възможностите си.Сигурни сме, че се сещате за още доста митове. Нека ги разбиваме заедно и през 2022-ра, като даваме добрия пример в кариерното развитие! Ние от Career Show вярваме именно в това, че с добрия пример и условия можем да окажем положителна промяна на средата около нас. Затова и платформата ни за работа цели да даде още по-добри възможности за срещи между работодатели и кандидати. Така скъсяваме дистанцията и улесняваме комуникацията между двете страни.Следете ни. И през новата година ще е интересно!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook, Instagram, LinkedIn

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!