In Кариера, Топ

Българската столица на първо място по три водещи показатели

Българската столица се нарежда сред най-предпочитаните градове за професионален старт. Все повече квалифицирани кадри от Европа избират София за свой дом и място за кариерна реализация. Според изследване на Career Show, София изпреварва градове като Мюнхен, Прага, Стокхолм, Будапеща, Мадрид и др. с условията, които предлага за кариерно развитие.

Все повече европейци се оглеждат за кариерни възможности извън страната, в която живеят. Зад избора стоят професионална перспектива, удобна локация, стандарт на живот.

Къде с колко се живее?

Често заплатите в западноевропейските страни се считат за много по-високи, отколкото в източните. Не това обаче привлича днешните квалифицирани служители. Все повече от тях определят цялостния стандарт на живот за най-важен при избора. След направено проучване на Career Show сред 10 от най-атрактивните градове за кариера в Европа, София заема челна позиция в три водещи критерии. В изследването са взети предвид средна работна заплата (СРБ), цена за наем на жилище, средни месечни разходи (СМР) и ниво на безработица, на база данни от Евростат и платформата Numbeo.

Къде сме ние?

София се класира на първо място по 3 основни показатели – най-добри цени за наем на жилище, най-ниски месечни разходи и едно от най-ниските нива на безработица. Именно това са едни от водещите причини, които привличат млади хора да стартират професионалното си развитие в българската столица.

Жилища на добра цена и удобна локация, без да се налага допълнителна заетост, теглене на кредит или поделяне на жилището със съквартиранти са сред най-големите предимства на София. Ниската цена на живота също е фактор, който се взема предвид при разпределяне бюджета.

София бележи и ниски нива на безработицата. Това, заедно с нарастващите вътрешни и чуждестранни инвестиции, обещава спокойно бъдеще и голям избор на професионални възможности. Според последните данни на Българска стопанска камара, бизнесът има глад именно за кадри с висока квалификация и владеещи чужди езици. А наскоро Financial Times нареди София на 3-то място в класацията Топ 10 Главни европейски градове на бъдещето за 2020/21 година на FDi’s Strategy.

Какъв ще е портфейлът ми в двете крайности?

Според изследването на Career Show, Европейският град с най-висока средна работна заплата е Лондон (таблица 1). Това, обаче, далеч не означава, че стандартът и качеството на живот са добри. Сравнявайки основните продукти и услуги от ежедневието, се вижда, че високата на пръв поглед заплата, далеч не е достатъчна за да покрие наем на жилище и добър стандарт на живот.

Цялата таблица вижте тук.

Високият наем и високите ежедневни разходи често налагат допълнителна заетост и намаляване качеството на живот. Именно поради тази причина, много млади хора се насочват към друга локация.

А свободното време?

Възможностите за забавление, почивка, отдих, спорт, култура и развлечения са с превес при вземането на решение. В това отношение София отново води в много насоки – разположен в непосредствена близост до планина, градът дава страхотни условията за преходи и ски-туризъм. Над 20 театри, повече от 12 еко маршрута в непосредствена близост до града, 13 ски-писти, модерни фитнес зали, спортни съоръжения, отлични ресторанти, барове и дискотеки – привличат търсещите добавена стойност на града, в който ще започнат развитието си.

А има ли работа?

София става все по-предпочитана дестинация за бизнеса в международен план. Редица чуждестранни компании избират именно българската столица, заради благоприятните бизнес условия, ниските данъци и добрата квалификация на кадрите.

По последни данни на Агенция по заетостта (АЗ) в момента се наблюдава най-ниската безработицата от 11 години насам. Специално проучване на АЗ показва, че 19% от предприятията у нас възнамеряват да наемат нов персонал, с което се наблюдава повишение спрямо прогнозите през пролетта на 2019 г. Най-високо търсене на кадри има именно в град София. Националният статистически институт пък отчете поредно повишение в общия показател на бизнес климата у нас за началото на 2020 г.

“Все по-често квалифицирани европейци се релокират у нас. София привлича инвестиции и става домакин на едни от най-големите компании в света. Именно възможността да започнеш професионалното си развитие в световно утвърдена компания и да плащаш родните наеми, данъци и цена на живот прави София изключително привлекателна кариерна дестинация. В работата ни с водещи компании в различни сфери виждаме, че търсенето на квалифицирани кадри отдавна е излязло извън границите на страната. Все повече фирми се оглеждат за кадри от други европейски страни”, споделя Симона Харизанова, съосновател на водещото експо за квалифицирани кадри Career Show.

Възможностите за кариера в международни компании, стартиране на собствен бизнес, добри условия на труд, ниски данъци, ниски наеми и прекрасни условия за отдих и забавление започват да привличат все повече квалифицирани специалисти към България. Това, комбинирано с промотиране на страната като страхотна кариерна дестинация, могат да бъдат основен инструмент за привличане на международни компании и борбата с липсата на кадри.

Искате да ви напомним?

Оставете ни имейл и ще ви пишем седмица преди събитието!  :)