София - най-добро място за кариерa в Европа

София - най-добро място за кариерa в Европа

Българската столица на първо място по три водещи показатели

Българската столица се нарежда сред най-предпочитаните градове за професионален старт. Все повече квалифицирани кадри от Европа избират София за свой дом и място за кариерна реализация. Според изследване на Career Show, София изпреварва градове като Мюнхен, Прага, Стокхолм, Будапеща, Мадрид и др. с условията, които предлага за кариерно развитие.Все повече европейци се оглеждат за кариерни възможности извън страната, в която живеят. Зад избора стоят професионална перспектива, удобна локация, стандарт на живот.

Къде с колко се живее?

Често заплатите в западноевропейските страни се считат за много по-високи, отколкото в източните. Не това обаче привлича днешните квалифицирани служители. Все повече от тях определят цялостния стандарт на живот за най-важен при избора. След направено проучване на Career Show сред 10 от най-атрактивните градове за кариера в Европа, София заема челна позиция в три водещи критерии. В изследването са взети предвид средна работна заплата (СРБ), цена за наем на жилище, средни месечни разходи (СМР) и ниво на безработица, на база данни от Евростат и платформата Numbeo.

Къде сме ние?

София се класира на първо място по 3 основни показатели - най-добри цени за наем на жилище, най-ниски месечни разходи и едно от най-ниските нива на безработица. Именно това са едни от водещите причини, които привличат млади хора да стартират професионалното си развитие в българската столица.Жилища на добра цена и удобна локация, без да се налага допълнителна заетост, теглене на кредит или поделяне на жилището със съквартиранти са сред най-големите предимства на София. Ниската цена на живота също е фактор, който се взема предвид при разпределяне бюджета.София бележи и ниски нива на безработицата. Това, заедно с нарастващите вътрешни и чуждестранни инвестиции, обещава спокойно бъдеще и голям избор на професионални възможности. Според последните данни на Българска стопанска камара, бизнесът има глад именно за кадри с висока квалификация и владеещи чужди езици. А наскоро Financial Times нареди София на 3-то място в класацията Топ 10 Главни европейски градове на бъдещето за 2020/21 година на FDi's Strategy.

Какъв ще е портфейлът ми в двете крайности?

Според изследването на Career Show, Европейският град с най-висока средна работна заплата е Лондон (таблица 1). Това, обаче, далеч не означава, че стандартът и качеството на живот са добри. Сравнявайки основните продукти и услуги от ежедневието, се вижда, че високата на пръв поглед заплата, далеч не е достатъчна за да покрие наем на жилище и добър стандарт на живот.

Цялата таблица вижте тук.

Високият наем и високите ежедневни разходи често налагат допълнителна заетост и намаляване качеството на живот. Именно поради тази причина, много млади хора се насочват към друга локация.

А свободното време?

Възможностите за забавление, почивка, отдих, спорт, култура и развлечения са с превес при вземането на решение. В това отношение София отново води в много насоки - разположен в непосредствена близост до планина, градът дава страхотни условията за преходи и ски-туризъм. Над 20 театри, повече от 12 еко маршрута в непосредствена близост до града, 13 ски-писти, модерни фитнес зали, спортни съоръжения, отлични ресторанти, барове и дискотеки - привличат търсещите добавена стойност на града, в който ще започнат развитието си.

А има ли работа?

София става все по-предпочитана дестинация за бизнеса в международен план. Редица чуждестранни компании избират именно българската столица, заради благоприятните бизнес условия, ниските данъци и добрата квалификация на кадрите.По последни данни на Агенция по заетостта (АЗ) в момента се наблюдава най-ниската безработицата от 11 години насам. Специално проучване на АЗ показва, че 19% от предприятията у нас възнамеряват да наемат нов персонал, с което се наблюдава повишение спрямо прогнозите през пролетта на 2019 г. Най-високо търсене на кадри има именно в град София. Националният статистически институт пък отчете поредно повишение в общия показател на бизнес климата у нас за началото на 2020 г.“Все по-често квалифицирани европейци се релокират у нас. София привлича инвестиции и става домакин на едни от най-големите компании в света. Именно възможността да започнеш професионалното си развитие в световно утвърдена компания и да плащаш родните наеми, данъци и цена на живот прави София изключително привлекателна кариерна дестинация. В работата ни с водещи компании в различни сфери виждаме, че търсенето на квалифицирани кадри отдавна е излязло извън границите на страната. Все повече фирми се оглеждат за кадри от други европейски страни”, споделя Симона Харизанова, съосновател на водещото експо за квалифицирани кадри Career Show.Възможностите за кариера в международни компании, стартиране на собствен бизнес, добри условия на труд, ниски данъци, ниски наеми и прекрасни условия за отдих и забавление започват да привличат все повече квалифицирани специалисти към България. Това, комбинирано с промотиране на страната като страхотна кариерна дестинация, могат да бъдат основен инструмент за привличане на международни компании и борбата с липсата на кадри.

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!