Къде е мястото на жестовия език в работодателската среда

Къде е мястото на жестовия език в работодателската среда

Career Show календарът за 2022 г. е пълен със специализирани събития, насочени към различни професионални сфери.Languages предстои на 24 февруари и програмата на събитието вече е на сайта ни! Пълна е с интересни сесии, представени от вдъхновяващи личности и чудесни професионалисти. Днес избрахме да ви срещнем с лекторите на една по-различна, насочена към жестовия език като комуникация.Представяме ви Борис Бъндев и Мари Пеева от екипа на Stray Sheep. 👇👇👇

Здравейте, Борис и Мари! Споделете ни накратко за вас и Stray Sheep.

Мари: Здравей! Аз съм Мари и съм на 23. Преподавам жестов език. Глуха съм по рождение. Обичам йогата, готвенето и да слушам R’n’B. Най-вече Риана. Много се гордея с това, което правя. Обожавам работата си.Борис: А пък аз съм Борис. На 26. Жестов преводач. Много се кефя да превеждам уроците на Мари. Голям съм късметлия, че освен колеги, сме адски добри приятели. А пък и съм един от основателите на социалния бизнес Stray Sheep.Както може да предположите, Stray Sheep има за цел да популяризира жестовия език по простичък и разбираем начин. Също, работим с бизнеса за това да наемат глухи професионалисти.

Кои са основните неща, които всеки човек е добре да знае за жестовия език?

Мари: Хехе, разбира се, фактът, че жестовият език не е еднакъв навсякъде! Той е то-о-олкова специфичен от държава на държава, чак е шантаво. Дотолкова, че, представете си, британският жестов език е по-различен от американския! Но колкото е шантав, толкова е красив, интуитивен, различен. Достатъчно е човек да знае само 100 думи на жестов език, за да се разбере с някой глух човек. Например: “Здравей!”, “Как си?”, “Къде те боли”, “Имаш ли нужда от помощ?”, “Много си готин!”.

По какъв начин, ако имаме колега, с когото можем да комуникираме само чрез жестов език, можем да улесним комуникацията?

Мари: Добрите стари приятели - лист хартия и химикал. И неостаряващите - усмивка, настроение и най-вече - желание за общуване.

Последните 2 години пазарът на труда се разви много. В каква посока се увеличиха възможностите за работа пред глухите хора?

Борис: Пазарът еволюира. Преживява огромна метаморфоза. Особено след приемането на закона за жестов език през 2021 година. Работодателите узряха и осъзнаха, че преди да наемат глух човек, е необходимо да подготвят средата си и колегите си за работа с такъв. От нашия опит с компаниите, които наемат глухи хора, категоричният успех идва от желанието и мотивацията им да учат жестов език, да има жестов превод за вътрешните им събития и най-вече безупречната комуникация между нас и тях в този процес. Именно заради тези няколко компании, възможностите се увеличиха и продължават да се увеличават. Нещата изглеждат светли и позитивни.

В кои сектори се наблюдава най-висок интерес от хора, владеещи този език?

Борис: Категорично HR сектора. Обаче продължавам да се изненадвам как идват хора от всякакви сектори. Толкова ми е трудно да профилирам с точност средностатистическия ни курсист по жестов език. Идват хора с най-различни мотивации и пътища на живота. От 12-годишно момче, което учи за куклен майстор, до 48-годишна банкерка, която иска да обслужва глухи клиенти. Всеки ден се уча и аз на нещо ново. Все повече си потвърждавам, че жестовият език е за всекиго. Стига да го откриеш.

Къде е мястото на жестовия език в работодателската среда?

Борис: Бих искал да изкажа някакви остроумни изречения, да използвам бизнес жаргон за това как ще развиете свръхспособности да четете езика на тялото, да бъдете по-добри комуникатори и т.н. Но, ако трябва да съм честен - мястото му е в сърцето. В това да научите сърцето си да чувства, да общува по-открито, по-емоционално. В жестовия език комуникацията очи в очи е не само ключова, тя е единствена. А не е ли именно комуникацията най-важната за всеки един работодател?Искате да научите повече? Включете се в сесията на Борис и Мари в програмата на Career Show Languages на 24 февруари. Модерната ни платформа за работа ви позволява да се включите в желаните сесии от програмата, както и да си уговорите лични видео срещи с работодатели в удобно време. Всичко - с една безплатна регистрация. 😎А, и казахме ли, че платформата пази всички минали онлайн лекции и можете да ги гледате по всяко време? 😉

Вижте цялата програма и се

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!