Кариерна промяна: Как да поддържате интереса на компанията

Кариерна промяна: Как да поддържате интереса на компанията

След интервюто за работа е полезно да действате така, че да привлечете интереса на компанията към себе си като потенциален служител.

Това може да стане по няколко начина - изпращане на благодарствен имейл или проследяващ имейл, за да изразите своя допълнителен интерес към позицията, информиране на компанията за прогреса по вашето търсене на работа, и периодични запитвания до компанията, за да покажете, че все още имате интерес.

Благодарствен имейл

Писането на благодарствен имейл след интервю за работа е добра практика, тъй като по този начин демонстрирате благодарност, отново заявявате интереса си към позицията и оставате в полезрението на наемащия мениджър. Това е и начин да зададете всички въпроси, които може да сте забравили да зададете по време на интервюто. Не забравяйте да изпратите имейла в рамките на 24-48 часа след интервюто и да го напишете по професионален и сбит начин. Ето един примерен благодарствен имейл, който можете да използвате като ориентир:

Тема: Благодаря за възможността да бъда интервюиран за длъжността [позиция].

Здравейте [име на интервюиращия],

Искам отново да ви благодаря за възможността да се явя на интервю за длъжността [позиция] в [компания]. За мен беше много приятно да науча повече за компанията и позицията и оценявам времето, което отделихте, за да разговаряте с мен.

Все още се интересувам от възможността да се присъединя към екипа и смятам, че моите умения и опит съответстват добре на изискванията на тази длъжност. Ако имате нужда от допълнителна информация от мен, моля, уведомете ме.

Още веднъж ви благодаря за отделеното време и очаквам скоро да се свържете с мен.

С най-добри пожелания,

[Вашето име]

Какво да очаквате от рекрутмънт процеса

Стандартният процес на набиране на персонал обикновено включва следните стъпки и срокове:

 • Публикуване на обява за работа и преглед на CV-та (1-2 седмици): Компанията публикува обявата за работа и преглежда подадените от кандидатите автобиографии.
 • Първоначален разговор и телефонно интервю (1-2 седмици): HR или мениджър по наемане на персонал преглежда получените документи и провежда първоначални телефонни интервюта с подходящите кандидати.
 • Лично интервю (1-2 седмици): Избраните кандидати се канят на лични интервюта, които могат да включват един или повече кръга от виртуални и/или присъствени интервюта с различни членове на екипа.
 • Проверка на препоръки (1 седмица): Компанията може да извърши проверка на препоръки от предишни работодатели или колеги на кандидата.
 • Предложение за работа (1 седмица): Ако кандидатът бъде избран за позицията, компанията прави предложение за работа, включващо заплата и пакет от придобивки.
 • Преговаряне и приемане (1 седмица): Кандидатът приема или преговаря по предложението за работа.

Обърнете внимание, че горният график е примерен и може да варира в зависимост от размера на компанията, сложността на длъжността и броя на разглежданите кандидати. Процесът на набиране на персонал също може да бъде по-кратък или по-дълъг в зависимост от спешността на нуждата от наемане.

Ако все още няма отговор

Ако не сте получили отговор от компанията в очаквания срок, не се притеснявайте - това не винаги означава, че са отхвърлили кандидатурата ви. Все още има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате интереса им и да проверите дали искат да продължат процеса с вас:

 • Изчакайте достатъчно дълго (1-2 седмици) след очакваната дата за отговор. Най-добре е да дадете време на специалистите по подбор да прегледат всички кандидатури и да вземат решение.
 • Изпратете учтив имейл, в който питате за състоянието на кандидатурата си. Бъдете кратки и професионални. Благодарете на рекрутърите за отделеното време на интервюто и изразете продължаващия си интерес към позицията.
 • Ако все още не сте получили отговор, допустимо е да се свържете с тях още веднъж, след като са минали още една или две седмици. Запазете учтивия и професионален тон и отново изразете интереса си към позицията.
 • Обмислете възможността да се свържете директно с наемащия мениджър, ако разполагате с  неговата контактна информация. Можете да попитате за статуса на кандидатурата си и да изразите интереса си към ролята.
 • Можете също така да се обърнете към други ваши познати в компанията. Те може да успеят да ви предоставят повече информация относно процеса на наемане за въпросната позиция.
 • Ако въпреки всичко това, все още не сте получили отговор, можете да приемете, че не сте били избрани за позицията. Важно е да запазите своето професионално отношение и да не изгаряте мостовете.
 • Продължете с търсенето на работа. Не се фиксирайте върху този отказ, а го приемете като възможност да се развиете и да подобрите стратегиите си за търсене на работа.
 • Поддържайте контакт: Ако все още се интересувате от длъжността и компанията, можете да се свържете с мениджъра по наемането или с представител на отдел "Човешки ресурси", за да попитате за други възможности, които може да се предлагат.

Важно е също така да имате предвид, че процесът по набиране на персонал невинаги е праволинеен и кандидатите може да бъдат помолени да преминат няколко интервюта или да преминат допълнителни оценявания преди да бъде взето окончателно решение. В някои компании процесът на вземане на решение може да бъде и по-дълъг, затова е важно да бъдете търпеливи и да поддържате връзка с компанията по време на целия процес.

Ако отговорът е "не"

Отказът може да е неприятен, но е нормална част от процеса на търсене на работа. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да преодолеете негативната емоция и да не губите мотивация:

 • Обмислете този опит: Отделете известно време, за да обмислите интервюто и обратната връзка, която сте получили, ако има такава. Разгледайте какво сте направили добре и къде можете да се подобрите за бъдещи интервюта.
 • Не го приемайте лично: Отказът не е показателен за стойността ви като личност, а по-скоро е решение, основано на конкретните нужди и изисквания на компанията.
 • Бъдете отворени: Възможно е да има други възможности, които да отговарят по-добре на вашите умения и интереси, така че останете отворени и продължете да търсите работа.
 • Извлечете ползи от опита си: Използвайте отказа като възможност да се учите и да се развивате. Опитайте да потърсите обратна връзка от наемащия мениджър и използвайте тази информация, за да подобрите стратегията си за търсене на работа.
 • Останете положително настроени: Поддържайте позитивна нагласа и се фокусирайте върху силните си страни и постиженията си. Помнете, че отказът е временна пречка и че в края на краищата ще намерите подходящата възможност.
 • Създавайте нови контакти: Разширете мрежата си, като се свържете с бивши колеги, приятели и познати във вашата област. Изграждането на взаимоотношения може да ви помогне да останете позитивно настроени и да ви информира за нови възможности.

💡Топ приоритет

Най-важното в този момент е да останете положително настроени и да не се отчайвате, ако не получите отговор веднага или в очаквания период. Запазете спокойствие и следвайте стъпките по-горе преди да правите прибързани заключения за резултата от интервюто.

⚠️ Потенциален проблем

Внимавайте да не отблъснете компанията, като им напишете непрофесионален имейл след интервюто или като се свързвате с тях твърде често за обратна връзка.

Искате подробни насоки за кариерна промяна стъпка по стъпка? Свалете безплатния наръчник на Career Show!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!