Кариерна промяна: Как да се подготвите за интервю за работа

Кариерна промяна: Как да се подготвите за интервю за работа

Проучили сте компаниите, в които искате да работите, и сте подали документите си към тях. Сега е време да се подготвите за интервюто за работа. Прочетете тази статия, за да разберете точно как да го направите по най-ефективния начин.

Подготовката включва няколко етапа - създаване на лично представяне в няколко изречения, трениране на техниката за отговори на въпроси STAR, и набелязване на отговори на най-често срещаните въпроси по време на интервю.

Формула за лично представяне

Един от важните аспекти на подготовката за интервю е изготвянето на сбито представяне на вас като професионалист, в което съобщавате кои сте, какво можете да предложите на компанията и защо сте най-подходящият за тази позиция. Ето лесна формула, по която да построите представянето си:

  1. Опишете накратко себе си и своя опит
  2. Подчертайте най-значимите си умения и опит
  3. Обяснете как описаното дотук съответства на нуждите на компанията и на ролята, за която кандидатствате
  4. Покажете ентусиазъм и не се притеснявайте да изразите вълнение от възможността да работите за компанията

Пример:"Здравейте, казвам се Стоян и неотдавна завърших магистратура по маркетинг. Имам опит в управлението на социални медии и съм работил по няколко проекта в областта на пазарните проучвания. Имам желание да работя за вашата компания, защото съм запален по тази индустрия и смятам, че моите умения и опит съответстват добре на отворената позиция за специалист по маркетинг. Смятам, че моята креативност и аналитичните ми умения ще са от полза на екипа и ще допринесат за успеха на вашите проекти."

Формула за отговаряне на въпроси

Когато се подготвяте за интервю за работа, е важно освен личното представяне, да имате и работеща структура за отговаряне на въпросите от интервюто. Добър начин да структурирате отговорите си е да използвате метода STAR, който означава "ситуация", "задача", "действие" и "резултат".

Методът STAR ви помага да дадете ясен, кратък, но и конкретен отговор, като го разделите на четири части:

  • Ситуация: Разяснете предисторията и контекста на ситуацията.
  • Задача: Обяснете задачата или проблемът, пред който сте били изправени.
  • Действие: Опишете конкретните действия, които сте предприели, за да се справите с предизвикателството.
  • Резултат: Споделете изхода или резултата от вашите действия.

Пример: Отговор на въпроса "Можете ли да дадете пример за ситуация, в която ви се е налагало да решите проблем на работното място?"

  • Ситуация: В предишната ми компания работех по проект, където бяхме изправени пред сериозен проблем с работата на софтуера. Софтуерът се зареждаше твърде бавно и това предизвикваше недоволство сред нашите потребители.
  • Задача: Бях ангажиран да намеря решение на този проблем и да подобря производителността на софтуера.
  • Действие: Прекарах няколко часа в анализиране на кода на софтуера и установяване на основната причина за проблема. След това създадох и приложих нов алгоритъм, който оптимизира времето за зареждане на софтуера. Написах и технически документ, който обясняваше моето решение, и го споделих с останалата част от екипа по разработка.
  • Резултат: Производителността на софтуера се подобри значително, а времето за зареждане намаля с над 50 %. Нашите потребители бяха много по-доволни, а компанията получи положителни отзиви от клиентите си. Освен това моето решение беше възприето като най-добра практика в компанията, а аз получих признание за приноса си към проекта.

Най-често срещаните въпроси

След като вече имате формула за отговаряне на въпроси на интервю за работа, е добра идея да я приложите за най-често задаваните въпроси по време на интервю. За всеки от въпросите по-долу, помислете за ситуация, опишете задачата, действията, които сте предприели и резултата от тях. Съветваме ви да тренирате да разказвате отговорите, все едно сте на интервю, но не и да ги заучавате наизуст - важно е да звучите убедително, но не и изкуствено. 

Ето и въпросите, за които можете да се подготвите. Добра идея е да потърсите в интернет и допълнителни въпроси, които често се задават при интервю за желаната ви позиция.

  1. Разкажете ни малко за себе си.
  2. Защо искате да работите за нашата компания?
  3. Кои са най-силните ви страни?
  4. Кои са най-големите ви слабости?
  5. Можете ли да ни споделите за момент, в който сте били изправени пред проблем и как сте се справили с него?
  6. Как се справяте със стреса и напрежението на работното място?
  7. Какви са дългосрочните ви професионални цели?
  8. Можете ли да дадете пример за проект, по който сте работили, и за вашата роля в него?
  9. Как се справяте с конфликти с колеги или началници?
  10. Бихте ли разказали за момент, в който е трябвало да вземете трудно решение?

Други съвети за интервюто за работа

Накрая на тази статия искаме да споделим с вас още няколко съвета, които ще са ви полезни при подготовката за интервю за работа:

  • Проучете компанията и длъжността, за която кандидатствате
  • Подгответе отговори на често срещани въпроси на интервю за работа
  • Бъдете подготвени с въпроси към компанията и позицията
  • Упражнете уменията си за представяне на интервю с приятел или роднина
  • Облечете се професионално и не закъснявайте
  • Покажете ентусиазъм и обяснете защо се интересувате от възможността да работите при тях
  • Бъдете честни относно уменията и опита си
  • След интервюто изпратете благодарствен имейл

Като следвате тези съвети и се подготвите предварително, ще можете без проблем да докажете стойността си за компанията и да направите отлично впечатление на интервюто за работа.

Как ще ви помогне Career Show

🔥 Влезте в профила си в Career Show и гледайте записа от презентацията на Михаела Георгиева на тема „Успешно интервю за работа”.
🔥 Потърсете също записа от сесията на Ина Иванова, “Език на тялото по време на интервю за работа”

💡Топ приоритет

Най-важната ви задача при подготовката за интервю е да намерите начин да представите ефективно своите умения, опит и квалификация, които съответстват на длъжността, ценностите и целите на компанията.

⚠️ Потенциален проблем

Подгответе се добре и се упражнявайте предварително, за да не оставите притеснението да надделее и да ви попречи да комуникирате стойността си пред компанията по време на интервюто. Също така, избягвайте да преувеличавате или изкривявате информацията, защото това със сигурност ще ви изиграе лоша шега по-нататък в процеса по подбор.

Искате подробни насоки за кариерна промяна стъпка по стъпка? Свалете безплатния наръчник на Career Show!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!