Кариерна промяна: Как да проучите потенциалните работодатели

Кариерна промяна: Как да проучите потенциалните работодатели

Преди да кандидатствате за нова работа, е важно да проучите потенциалните си работодатели. В тази статия ще ви дадем насоки как да го направите по най-лесния и ефективен начин.

Целта на проучването на потенциалните работодатели е да се запознаете с културата, мисията, ценностите и текущите проекти на компаниите, които ви интересуват. Така ще придобиете по-добра представа дали компанията е подходяща за вас и вашите професионални цели, което ще ви помогне да вземете информирани решения при търсенето на работа. Освен това, ще имате още по-добри шансове да се откроите като силен кандидат по време на процеса по подбор.

Стъпки при проучването

Ето какво е нужно да направите, за да проучите потенциалните си работодатели и да разберете всичко необходимо за тях:

  1. Разгледайте уебсайта на компанията: Вижте мисията, ценностите и културата на компанията. Разгледайте продуктите или услугите, които предлагат, и техния целеви пазар.
  2. Не пропускайте и профилите им в социалните мрежи: Разгледайте техните страници в LinkedIn, Twitter, Facebook и Instagram, за да разберете по-добре културата на компанията и да видите върху какво работят в момента.
  3. Проучете новините за компанията: Потърсете в новинарските статии, разгледайте публикациите в блога на компанията, или просто потърсете името им в Google, за да видите какво интересно и важно се случва около тях и какви са плановете им за бъдещето.
  4. Потърсете отзиви и рейтинги от служители: Разгледайте сайтовете за оценяване на работодатели, за да видите какво казват настоящите и бившите служители за работата в компанията.
  5. Разгледайте финансовите данни: Проверете финансовите отчети на компанията, за да видите как се представя тя във финансово отношение.
  6. Вижте ръководството на компанията: Потърсете информация за ръководния екип и борда на директорите на компанията, за да разберете кой я управлява.
  7. Научете кои са техните конкуренти: Информирайте се за конкурентите на компанията, за да как се отличават един от друг и да получите по-добра представа за индустрията като цяло.
  8. Прегледайте обявите за работа на компанията: И разбира се, разгледайте внимателно обявите за работа на компанията, за да видите какви професионалисти се търсят в момента.

Въпроси, на които да си отговорите

За всяка компания, която проучвате, е важно да намерите отговори на следните въпроси:

  • С какво се занимава компанията?
  • Какви са продуктите или услугите на компанията и кои са нейните целеви клиенти?
  • Каква е културата на компанията и какви са нейните ценности?
  • Върху какво работи компанията в момента?
  • Какво казват настоящите и бившите служители за работата в компанията?
  • Как се представя компанията във финансово отношение?
  • Кой ръководи компанията и какъв е неговият стил на управление?
  • Кои са конкурентите на компанията и по какво се различават?
  • За какви длъжности се наемат служители в момента?

Когато направите подробно проучване за компаниите, които ви интересуват, ще можете да адаптирате стратегията си за кандидатстване, да покажете, че наистина се интересувате от този конкретен работодател, и да увеличите шансовете си да бъдете наети.

Как ще ви помогне Career Show

🔥 Проверете дали компанията присъства в индекса на Career Show “Топ 100 най-добри работодатели в България 2022”
🔥 Вижте дали избраният ви работодател е сред победителите от водещите награди за най-добър работодател Career Show Awards

💡Топ приоритет

Най-важното нещо, което трябва да вземете предвид, е да проучите мисията, ценностите и културата на компанията, за да определите дали тя е подходяща за вас и да съобразите кандидатурата си с нейните специфични нужди.

⚠️ Потенциален проблем

Внимавайте да не се съсредоточите твърде много върху отзивите за компанията. Не забравяйте, че това се изразени лични мнения и са обвързани с индивидуалния опит на всеки служител.

Искате подробни насоки за кариерна промяна стъпка по стъпка? Свалете безплатния наръчник на Career Show!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!