Кариерна промяна: Как да се адаптирате към новата работа

Кариерна промяна: Как да се адаптирате към новата работа

Най-накрая сте приели предложение за нова работа? Честито!

Започването на нова работа може да бъде както вълнуващо, така и предизвикателно. Процесът на постъпване на работа може да е малко стресиращ, но с добра подготовка и правилен подход можете да направите прехода значително по-плавен и лесен. В този бонус раздел на наръчника ще откриете 9 важни стъпки, които ще ви помогнат да започнете с летящ старт новата си роля. 

1. Подгответе се добре

Уверете се, че сте подготвили всички необходими документи за назначаване. Направете списък със задачи и крайни срокове, за да следите напредъка си. Добре е също така да направите списък с въпроси, които искате да зададете на своя ръководител или на отдела по човешки ресурси по време на процеса на назначаване.

2. Запознайте се с екипа си

Опитайте се да се запознаете с членовете на екипа си преди датата на започване на работа или в първия ден, ако е възможно. Това ще ви помогне да се почувствате по-комфортно и ще ви е по-лесно да започнете да работите с тях. Ако не можете да се срещнете с тях преди стартовата си дата, опитайте се да насрочите срещи с тях в рамките на първата седмица или две.

3. Задавайте въпроси

Не се страхувайте да задавате въпроси по време на въвеждането в работата. Това ще ви помогне да се запознаете по-добре с политиките, процедурите и очакванията на компанията. Питайте за процесите, целите, както и за вашата роля и отговорности в компанията.

4. Бъдете открити

Проявете готовност да се учите. Възползвайте се от възможността да научите повече за културата на компанията и за начина, по който се работи там. Дръжте се уважително и професионално през цялото време. Опитайте се да разберете целите, ценностите и очакванията на компанията и съобразете работата си с тях.

5. Бъдете организирани

Следете плана за обучението и развитието си, както и всички важни дати, като например оценките на представянето и сесиите за обратна връзка. Това ще ви помогне да останете организирани и да следвате работния си график. Не забравяйте да си водите подробни записки по време на обучението и да ги съхранявате на място, където да имате лесен достъп до тях.

6. Участвайте активно

Възползвайте се от всяка възможност да се включвате в дейности и събития на компанията. Това ще ви помогне да опознаете колегите си и да изградите взаимоотношения. Доброволчеството на фирмени събития, участието в тиймбилдинг дейности или присъединяването към спонсориран от фирмата отбор или клуб може да бъде чудесен начин да се включите.

7. Бъдете положително настроени

Не забравяйте да запазите позитивизма си и да се фокусирате върху целите си. Нагласата ви ще определи вашия успех в новата ви роля. Опитайте се да гледате на всяко предизвикателство като на възможност да се учите и да се развивате.

8. Създайте мрежа от контакти

Опитайте се да установите контакти с колеги от други отдели и на различни нива в компанията. Изграждането на взаимоотношения може да ви помогне да научите повече за компанията и да развиете професионални контакти, които могат да бъдат ценни в бъдеще.

9. Поставяйте си цели

Определете си реалистични и постижими цели за първите няколко месеца в компанията. Това ще ви помогне да съсредоточите усилията си и да измервате напредъка си. Добре е също така да обсъдите целите си с вашия ръководител, за да получите обратна връзка и подкрепа от него.

Не забравяйте, че процесът на въвеждане в работата е само първата стъпка по пътя на новата ви роля. Следвайки съветите в тази статия, ще се адаптирате към новата си работа неусетно, ще изградите взаимоотношения с колегите си и ще допринесете за успеха на компанията. Отделете време, за да инвестирате в себе си и в кариерата си, и ще получавате ползи от това години наред.

Искате подробни насоки за кариерна промяна стъпка по стъпка? Свалете безплатния наръчник на Career Show!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!