Кариерна промяна: Как да преговаряте за заплата

Кариерна промяна: Как да преговаряте за заплата

Получили сте оферта за работа - поздравления! Преди да приемете предложението обаче, е важно да договорите заплатата си и условията на работа.

Направете проучване на стандартите в сектора и демонстрирайте уменията си за водене на преговори. Не забравяйте, че е нормално да поискате толкова, колкото заслужавате. Договарянето на заплатата ви след получаване на предложение за работа може да бъде труден процес, но е важно да се уверите, че получавате справедливо възнаграждение за вашите умения и опит. Ето стъпките, които можете да следвате, за да проведете успешни преговори за заплатата си:

Направете проучване

Преди преговорите, проучете какъв е средният диапазон на заплатите за съответната длъжност във вашия град и сектор. Използвайте сайтове с информация за заплатите, за да получите представа за средното възнаграждение за вашата позиция. Познаването на средната заплата на пазара може да ви ориентира кое предложение е справедливо и кое не.

Изчакайте предложението

Преди да започнете да обсъждате заплатата, изчакайте да получите писмено предложение за работа. Това ще ви даде ясна представа за пакета от възнаграждения, които компанията ви предлага, включително социалните придобивки и други предимства.

Подгответе аргументите си

Направете списък на вашите квалификации, опит и постижения, които предполагат по-висока заплата от предложената. Помислете защо струвате повече от първоначалното предложение и бъдете готови да представите доводите си по професионален начин. Например, ако редовно сте постигали успехи сте надхвърляли поставените цели, или пък имате уникални умения, които ви отличават от другите кандидати, не забравяйте да ги споменете в аргументите си.

Организирайте обаждане или среща

Уговорете си обаждане или среща с наемащия мениджър, за да обсъдите пакета за възнаграждение. Бъдете уважителни и професионални в тона и подхода си.

Започнете разговора

В началото на разговора изразете вълнението си от предложението за работа и подчертайте интереса си към позицията. След това обяснете гледната си точка за заплатата, като посочите проучването, което сте направили, и защо смятате, че заслужавате повече. Например, можете да кажете нещо от рода на: 

"Благодаря ви за предложението за работа. Наистина съм развълнуван от възможността да се присъединя към екипа. Исках да обсъдя с Вас пакета за възнаграждение. След като проведох собствено проучване, установих, че средната заплата за тази длъжност в нашия регион е [въведете диапазон]. Въз основа на моята квалификация и опит смятам, че ще заслужавам заплата от [въведете желаната заплата]."

Бъдете гъвкави

Ако не можете да постигнете споразумение за заплатата, бъдете отворени за договаряне на други аспекти на пакета за възнаграждение, като например гъвкаво работно време, работа от разстояние или допълнителни дни отпуск.

Покажете увереност

Бъдете уверени в искането си и говорете убедено. Избягвайте да изглеждате отчаяни или прекалено настойчиви.

Завършете положително

Благодарете на наемащия мениджър за отделеното време и потвърдете ентусиазма си за работата, дори ако не постигнете споразумение. Например можете да кажете нещо от рода на: 

"Оценявам, че отделихте време да обсъдите този въпрос с мен. Все още съм много развълнуван от възможността да се присъединя към екипа и очаквам с нетърпение следващите стъпки."

Договарянето на заплатата е важна стъпка в осигуряването на справедливо възнаграждение за позицията, която ще заемете. Като следвате тези стъпки, можете да увеличите шансовете си за успешен резултат и да получите заплатата, която заслужавате.

Задължително подхождайте професионално и с уважение и избягвайте да поставяте изисквания или ултиматуми. Целта е да постигнете взаимноизгодно споразумение, което да отговаря на вашите нужди и на нуждите на компанията.

Как ще ви помогне Career Show:

🔥 Влезте в профила си в Career Show и гледайте записа от презентацията на Атанас Атанасов на тема „Преговори за заплата. Или как да се опитаме да вземем цялата баница”.

💡Топ приоритет

Когато преговаряте за заплата на нова работа, основният ви приоритет трябва да бъде да разберете пазарната стойност на позицията, за която кандидатствате. Това ще ви помогне да изложите убедителни аргументи защо заслужавате по-висока заплата и ще ви гарантира, че няма да поискате нереалистична сума.

⚠️ Потенциален проблем

Потенциален риск е да не сте наясно със стандартите в бранша или да не можете ефективно да представите квалификацията си и стойността, която ще донесете на компанията.

Искате подробни насоки за кариерна промяна стъпка по стъпка? Свалете безплатния наръчник на Career Show!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!