Първата стъпка в кариерната промяна: Анализирайте ситуацията си

Първата стъпка в кариерната промяна: Анализирайте ситуацията си

Готови сте да предприемете кариерна промяна? Първото, което трябва да направите, е крачка назад. Така ще можете да прецените къде се намирате в момента и да разберете настоящата си ситуация. Това ще ви направи по-добре подготвени да създадете план за бъдещата си кариера. В тази статия ще ви покажем как да положите основите на една истински успешна кариерна промяна.

Започнете с правилните въпроси

През първия ден отделете малко време, за да анализирате настоящата си работа и да прецените какво харесвате и какво не харесвате в нея. Обмислете фактори като работните задължения, фирмената култура и ежедневните задачи. Тази стъпка ще ви помогне да определите какво търсите в следващата си работа и какво искате да избегнете.

Ето няколко важни въпроса, на които да отговорите на този етап. Чувствайте се свободни да добавите свои собствени въпроси. 

  • Какво ви харесва в настоящата ви работа?
  • Какво не ви харесва в настоящата ви работа?
  • Какво бихте искали да е различно в следващата ви работа?
  • Какви умения и опит искате да продължите да използвате на следващата си работа?
  • Каква работна среда и фирмена култура искате да имате на следващата си работа?
  • Какви са дългосрочните ви професионални цели?
  • Какви са вашите изисквания относно местоположение, работно време, заплата и придобивки?
  • Какъв е балансът между работа и личен живот в момента и какъв бихте искали да бъде?

Поставете си реалистични цели 

След като сте оценили текущата си позиция, през Ден 2 е време да поставите SMART цели и да съставите график за смяната на вашата работа. SMART целите са конкретни, измерими, постижими, релевантни и обвързани със срокове. 

Например: "В рамките на 4 месеца искам да сменя работата си с 1 ниво по-висока позиция в сферата на обслужването на клиенти.Искам да имам възможност да работя изцяло дистанционно и да получавам заплата с 10% по-висока от сегашната ми.”

Определянето на реалистичен срок и цели и създаването на конкретна представа за вашата кариерна промяна ще ви помогне да се придържате към плана и да бъдете максимално мотивирани. Затова ви съветваме да разгледате внимателно вашите отговори на горните въпроси и с тяхна помощ да определите и запишете вашата SMART цел “черно на бяло” още сега.

Важно е да помните, че кариерната промяна може да отнеме време, така че бъдете търпеливи към себе си и не се обезкуражавайте, ако не се случи толкова бързо, колкото сте планирали първоначално. Не забравяйте също така, че промяната на кариерата е процес и невинаги е ясно от самото начало къде ще ви отведе. Бъдете отворени и подготвени за неочаквани възможности, които могат да се появят по време на процеса.

💡Топ приоритет

Най-важното за тази стъпка е да а бъдете максимално честни със себе си при отговорите на въпросите и максимално реалистични и конкретни при определянето на своята SMART цел.

⚠️ Потенциален проблем

Внимавайте да не се съсредоточавате твърде много върху отрицателните аспекти на настоящата си работа, пропускайки положителните аспекти и развитите умения, които искате да използвате в следващата си позиция.

Искате подробни насоки за кариерна промяна стъпка по стъпка? Свалете безплатния наръчник на Career Show!

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!