In Нинджа, Топ, Фън

Напоследък има толкова много статии и уебинари по темата „работа от вкъщи“ по повод coro… (сещате се кое). Световни компании и „remote work“ гурута се изказаха по въпроса.

И ние се запитахме – абе, няма ли някой в България, който да сподели роден опит!

Ами има, разбира се! Ние! 😌😌😌

Знаете ли, че екипът на Career Show е напълно дистанционен не от 2 дни, нито от 3 седмици, а от 4 години 😎😎😎? И знаете ли, че когато напуснахме софийския офис и поехме към домовете си, всички ни даваха много кратък живот?

Но, за изненада на всички, това решение доведе до драстично повишаване на продуктивността и щастието на екипа ни и именно то лежи в основите на успеха на всички наши проекти. София, Барселона, Велико Търново, Варна, Пловдив – всеки е там, където иска и се чувства добре, и с добра организация и ясна визия реализираме водещото кариерно експо за квалифицирани кадри.

Така че, считаме себе си за чудесен пример за успешен дистанционен (български 😱) екип и се чувстваме достатъчо „ветерани“ в областта, за да споделим нашия опит. Ето кое е най-важното в remote работата според всеки един от нас…Теди (Project Manager)

Променяйте обстановката!


Любимо мое предимство на работата от вкъщи е, че не съм задължена да работя от вкъщи. 🌲🌲🌲 След дълго време работа от едно и също място, комфортът и спокойствието взимат превес над продуктивността и темпът на работа силно намалява. 👩‍💻👩‍💻👩‍💻 Промяна в обстановката е перфектният инструмент, който винаги ми помага да върна обратно фокуса. Toggl approves! 👀👀👀

 Добо (Customer Success Manager)

Дисциплина. Дисциплина. Дисциплина!


Дисциплината е задължителна. В противен случай можеш или да почиваш твърде много, или изобщо да не почиваш. Преценете точното си време за почивка, в която ще готвите 👩‍🍳, подреждате 🧹, ще изведете кучето🐶, ще пиете кафе ☕ или друго, и го спазвайте! А докато работите, използвайте напомняния, за да ставате и да се раздвижвате.
Ованес (Co-founder)

Спорт в средата на работния ден


Ако съм вкъщи и не съм сам, слагам слушалки и работя на силна музика. 🎶🎶🎶 Това ми помага да се концентрирам и да намекна на околните да не ме занимават. 🤐 Но от всичко най-важно е движението! Работя често на крак, говоря по телефона обикаляйки, а в средата на деня задължително скачам на колелото и излизам… 🚴🚴🚴 (е, сега не излизам, а тренирам вкъщи! ). Спортът е най-добрият начин за взимане на правилни решения.Валя (Marketing and Communications)

Създайте си работен кът


Хубаво е да имаш отделно работно помещение или поне работен кът. 👩‍💻👩‍💻👩‍💻 За мен е супер важно да имам гледка навън. 🍁 За да работиш добре вкъщи, трябва самодисциплина и организираност – ако нямаш вродени, трябва да си изградиш навици. Има много софтуери и приложения, които могат да помогнат за това. Също, софтуери и приложения, които да фасилитират процеса на работа и комуникация. За мен без тях, настъпва хаос. А пък когато работният кът ти омръзне, просто отиди в парка! 🌳🌳🌳Гришата (много вожд, малко индианец)

Стегнато работно облекло


Моят трик е: по-стегнато работно облекло 🕴️🕴️🕴️, което да ме поставя в ситуация “Окей, сега съм фокусиран и основната ми цел е да си свърша задачите максимално качествено за най-кратко време, точно както в офиса”. Облеклото ми вдига тонуса 👔 и не ми позволява да се се чувствам немaрлив, несериозен, разсеян и лежерен през деня (както бих се чувствал вкъщи с къси гащи и тениска в съботен ден). И нещо важно – не забравяйте да пиете вода! 💦💦💦Вики (PR & Event Manager)

Комуникирайте помежду си активно


За мен комуникацията е много важна във всеки аспект. 💬💬💬 И Slack е супер! Понякога с колегите се разсейваме като си споделяме забавни неща и това много ме разтоварва. 🤣🤣🤣 Хубаво е да знаеш, че те са на един клик от теб. В тази връзка са важни и седмичните оперативки – нашите са кратки, стегнати, предварително преценени и супер продуктивни. И нещо, което ползвам, за да разбудя креативността си – в работния си кът винаги имам ароматизатор с лека и свежа миризма. Просто ме вдъхновява! 🌸🌸🌸Симона (Co-founder)

Power nap is a must!


Въпреки, че вкъщи съм най-ползотворна, гледам да имам поне още 3 работни места – коуъркинг, кафето във фитнеса или някое заведение в центъра. Така успявам да се чувствам „човек“ – да се облека и наглася, и да изляза сред хора. 💅💄🕶️ Тъй като започвам към 7 сутринта, задължително следобед почивам качествено – често с 15-минутен power nap. 💤 Но най-хубавото е, че когато поискам, мога да се разходя с кучето на плажа! 🏖️🏖️🐕‍🦺🐕‍🦺Емо (Logistics & Partnerships)

Поставяйте си цели и бъдете стриктни


Ако нямате опит в работата от вкъщи, много лесно може да не приемете работното си време като такова. 🛌🛌 Поставяйте си цели за деня и работно време, и бъдете стриктни в това. 📋 Редът във всяко едно отношение е изключително важен – в работа, в почивка, а дори и в здравословното разсейване с хубава статия. 📑 А в края на деня изключете лаптопа и не се изкушавайте да „поработите още малко“! При успех с ежедневните задачи – не пропускайте да се наградите с чаша вино. 🍷🍷🍷Мариана (Project Manager)

Не почивайте пред лаптопа и телефона


Държа си телефона или на тих режим 🤫🤫🤫, или много далеч от мен – съответно познавам по звука на известието какво се случва. Ако чакам обаждане – пренасочвам само обажданията към лаптопа. Задължително си давам почивка и затварям лаптопа, а не да си почивам на лаптопа, докато гледам нещо в YouTube или цъкам в социалните мрежи. Далеч от лаптоп и екран! 🧘‍♀️🧘‍♀️🧘‍♀️

 Ели (Event Manager)

Намалете хаоса


Хаосът в дома създава хаос и в работата, дори и за хора, които не се влияят силно от реда в дома…😲😲😲 Много е трудно е да се фокусираш върху работата, ако чинии в мивката ти се мръщят заплашително 🍽️, по земята се търкалят десетки играчки, които само дебнат да ги настъпиш… Всичко това разсейва и създава допълнителен стрес. С две думи – подреждайте си пространството, в което работите, преди да започнете задачите за деня. 🤹🧼🧹Ани (Content Manager)

Помислете за храната


Един от плюсовете на работата от вкъщи е, че можете да си сготвите в собствената си кухня. 🍏🥑🥦 Освен, че е по-евтино, може да е по-здравословно и вкусно и да си хапнете с кеф на масата, а не да обядвате дюнер някъде на крак. Работата от вкъщи освобождава и доста време, което можете да вложите в хоби или близките си. Кога за последно се обадихте на баба си? 👵👵👵

И така… Това са скромните съвети на нашия клуб на home office ветераните (H.O.V.)! Важно е да се спомене, че работата от вкъщи би била немислима без помощта на всички страхотни онлайн тулове – за комуникация (Slack), за управление на таскове (Asana), за измерване на продуктивността (Toggl) и др. 

Последвайте ни във Facebook, Instagram и LinkedIn за още готини идеи, с които да разчупите ежедневието си вкъщи. Заедно е по-забавно. 

(Снимка: някога, някъде в Италия, в едни по-спокойни дни 😇😇😇 )


Абонирайте се за нашия бюлетин за още много полезно и забавно съдържание!

Не изпускай нищо!

Научи първи за всичко кариерно, което предстои :)