По повод „home“ офиса. Нека и ветераните се изкажат…

По повод „home“ офиса. Нека и ветераните се изкажат…

Напоследък има толкова много статии и уебинари по темата „работа от вкъщи“ по повод coro… (сещате се кое). Световни компании и „remote work“ гурута се изказаха по въпроса.

И ние се запитахме – абе, няма ли някой в България, който да сподели роден опит!

Ами има, разбира се! Ние! ???

Знаете ли, че екипът на Career Show е напълно дистанционен не от 2 дни, нито от 3 седмици, а от 4 години ???? И знаете ли, че когато напуснахме софийския офис и поехме към домовете си, всички ни даваха много кратък живот?

Но, за изненада на всички, това решение доведе до драстично повишаване на продуктивността и щастието на екипа ни и именно то лежи в основите на успеха на всички наши проекти. София, Барселона, Велико Търново, Варна, Пловдив – всеки е там, където иска и се чувства добре, и с добра организация и ясна визия реализираме водещото кариерно експо за квалифицирани кадри.

Така че, считаме себе си за чудесен пример за успешен дистанционен (български ?) екип и се чувстваме достатъчо „ветерани“ в областта, за да споделим нашия опит. Ето кое е най-важното в remote работата според всеки един от нас…

Теди (Project Manager)

Променяйте обстановката!


Любимо мое предимство на работата от вкъщи е, че не съм задължена да работя от вкъщи. ??? След дълго време работа от едно и също място, комфортът и спокойствието взимат превес над продуктивността и темпът на работа силно намалява. ?‍??‍??‍? Промяна в обстановката е перфектният инструмент, който винаги ми помага да върна обратно фокуса. Toggl approves! ???


Добо (Customer Success Manager)

Дисциплина. Дисциплина. Дисциплина!


Дисциплината е задължителна. В противен случай можеш или да почиваш твърде много, или изобщо да не почиваш. Преценете точното си време за почивка, в която ще готвите ?‍?, подреждате ?, ще изведете кучето?, ще пиете кафе ☕ или друго, и го спазвайте! А докато работите, използвайте напомняния, за да ставате и да се раздвижвате.


Ованес (Co-founder)

Спорт в средата на работния ден


Ако съм вкъщи и не съм сам, слагам слушалки и работя на силна музика. ??? Това ми помага да се концентрирам и да намекна на околните да не ме занимават. ? Но от всичко най-важно е движението! Работя често на крак, говоря по телефона обикаляйки, а в средата на деня задължително скачам на колелото и излизам… ??? (е, сега не излизам, а тренирам вкъщи! ). Спортът е най-добрият начин за взимане на правилни решения.


Валя (Marketing and Communications)

Създайте си работен кът


Хубаво е да имаш отделно работно помещение или поне работен кът. ?‍??‍??‍? За мен е супер важно да имам гледка навън. ? За да работиш добре вкъщи, трябва самодисциплина и организираност – ако нямаш вродени, трябва да си изградиш навици. Има много софтуери и приложения, които могат да помогнат за това. Също, софтуери и приложения, които да фасилитират процеса на работа и комуникация. За мен без тях, настъпва хаос. А пък когато работният кът ти омръзне, просто отиди в парка! ???


Гришата (много вожд, малко индианец)

Стегнато работно облекло


Моят трик е: по-стегнато работно облекло ?️?️?️, което да ме поставя в ситуация “Окей, сега съм фокусиран и основната ми цел е да си свърша задачите максимално качествено за най-кратко време, точно както в офиса”. Облеклото ми вдига тонуса ? и не ми позволява да се се чувствам немaрлив, несериозен, разсеян и лежерен през деня (както бих се чувствал вкъщи с къси гащи и тениска в съботен ден). И нещо важно – не забравяйте да пиете вода! ???


Вики (PR & Event Manager)

Комуникирайте помежду си активно


За мен комуникацията е много важна във всеки аспект. ??? И Slack е супер! Понякога с колегите се разсейваме като си споделяме забавни неща и това много ме разтоварва. ??? Хубаво е да знаеш, че те са на един клик от теб. В тази връзка са важни и седмичните оперативки – нашите са кратки, стегнати, предварително преценени и супер продуктивни. И нещо, което ползвам, за да разбудя креативността си – в работния си кът винаги имам ароматизатор с лека и свежа миризма. Просто ме вдъхновява! ???


Симона (Co-founder)

Power nap is a must!


Въпреки, че вкъщи съм най-ползотворна, гледам да имам поне още 3 работни места – коуъркинг, кафето във фитнеса или някое заведение в центъра. Така успявам да се чувствам „човек“ – да се облека и наглася, и да изляза сред хора. ???️ Тъй като започвам към 7 сутринта, задължително следобед почивам качествено – често с 15-минутен power nap. ? Но най-хубавото е, че когато поискам, мога да се разходя с кучето на плажа! ?️?️?‍??‍?


Емо (Logistics & Partnerships)

Поставяйте си цели и бъдете стриктни


Ако нямате опит в работата от вкъщи, много лесно може да не приемете работното си време като такова. ?? Поставяйте си цели за деня и работно време, и бъдете стриктни в това. ? Редът във всяко едно отношение е изключително важен – в работа, в почивка, а дори и в здравословното разсейване с хубава статия. ? А в края на деня изключете лаптопа и не се изкушавайте да „поработите още малко“! При успех с ежедневните задачи – не пропускайте да се наградите с чаша вино. ???


Мариана (Project Manager)

Не почивайте пред лаптопа и телефона


Държа си телефона или на тих режим ???, или много далеч от мен – съответно познавам по звука на известието какво се случва. Ако чакам обаждане – пренасочвам само обажданията към лаптопа. Задължително си давам почивка и затварям лаптопа, а не да си почивам на лаптопа, докато гледам нещо в YouTube или цъкам в социалните мрежи. Далеч от лаптоп и екран! ?‍♀️?‍♀️?‍♀️


Ели (Event Manager)

Намалете хаоса


Хаосът в дома създава хаос и в работата, дори и за хора, които не се влияят силно от реда в дома…??? Много е трудно е да се фокусираш върху работата, ако чинии в мивката ти се мръщят заплашително ?️, по земята се търкалят десетки играчки, които само дебнат да ги настъпиш… Всичко това разсейва и създава допълнителен стрес. С две думи – подреждайте си пространството, в което работите, преди да започнете задачите за деня. ???


Ани (Content Manager)

Помислете за храната


Един от плюсовете на работата от вкъщи е, че можете да си сготвите в собствената си кухня. ??? Освен, че е по-евтино, може да е по-здравословно и вкусно и да си хапнете с кеф на масата, а не да обядвате дюнер някъде на крак. Работата от вкъщи освобождава и доста време, което можете да вложите в хоби или близките си. Кога за последно се обадихте на баба си? ???

И така… Това са скромните съвети на нашия клуб на home office ветераните (H.O.V.)! Важно е да се спомене, че работата от вкъщи би била немислима без помощта на всички страхотни онлайн тулове – за комуникация (Slack), за управление на таскове (Asana), за измерване на продуктивността (Toggl) и др.

Последвайте ни във Facebook, Instagram и LinkedIn за още готини идеи, с които да разчупите ежедневието си вкъщи. Заедно е по-забавно.


Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!