8 сигурни начина да започнете 2020-та с повишение!

8 сигурни начина да започнете 2020-та с повишение!

2020 чука на вратата и сме сигурни, че много от вас тайничко си мислят за повишение. Ако е така, сигурно сте малко нервни. ???Спокойно! Зад успеха на това се крият 2 основни неща - правилна подготовка и психологически подход.За българина говоренето за пари с шефа е табу. Изследвания показват, че основната причина да не се вдигат заплатите е, че служителите се чувстват неудобно да поискат повече пари.Как да постигнем успех и как да се чувстваме по-малко нервни? Ето 8 съвета, които, ако спазите, няма как да получите “НЕ” за отговор. ???

1. Попитайте след голямо лично постижение

Току-що сте спечелили сделка или сте допринесли лично за успеха на фирмата? Значи това е моментът да искате увеличение! Възползвайте се от инерцията на вашия успех и може да се окажете в идеална позиция да поискате увеличение на заплатата.

2. Подгответе се

Не влизайте в срещата, без да сте се подготвили предварително. Направете списък с конкретни причини защо заслужавате повишение, запишете ги и ги репетирайте, за да бъдете уверени и убедителни. В допълнение към изброяването на вашите постижения, можете да споменете скорошно разширяване на вашите отговорности в работата, допълнителни задачи, които сте поели доброволно, нови стратегии, които сте въвели и въобще всички ваши лични заслуги и самоинициативи.

3. Изберете разумно тайминга

Ако фирмата ви е в средата на преход, кофти момент, ниска печалба, освобождаване на хора или предстоящо сливане, може би е добра идея да отложите разговора за по-слънчеви дни.Ако бизнесът върви добре и скоро сте блеснали с някакво постижение, това е вашият момент!Има и по-плавен вариант, за да смекчите стреса и за двете страни - намекнете на шефа си, че искате да говорите с него за повишение, но искате да го представите официално през следващия месец. По този начин няма да е изненада за вашия мениджър и той/тя ще има време да се подготви психически.

4. Подгответе план “Б”

Никой не иска да чуе „не“ за отговор, но отхвърлянето може да представи възможност да направите друго, алтернативно предложение. Може би това е моментът да попитате за работа от вкъщи един ден в седмицата? Или имате нужда от нов служебен телефон или лаптоп? Има ли обучение или конференция, на което искате да присъствате? Вашият шеф може да е по-склонен да каже „да“ на по-малка молба, след като вече ви е отрязал за по-голямата.

5. Не по имейл

Въпреки че е приемливо да насрочите среща по имейл, трябва да проведете разговора лично. Това е най-добрият начин да покажете, че сте сериозни и ще ви позволи да прецените по-добре реакцията на шефа си.Може да попитате шефа си по имейл за удобно време да обсъдите вашата заплата.

6. Бъдете психолог

Ако шефът ви е особено стресиран и преуморен напоследък, вероятно не е най-добрият момент да повдигнете темата. Изчакайте и пробвайте по друго време, когато вашият ръководител е в добро настроение.

7. Без ултиматуми...

… освен, ако не сте готови да загубите работата си. Внимавайте как задълбавате в темата. Ако не искате да загубите работата си, бъдете уверени и настоятелни, но внимавайте с тона и се съсредоточете върху това да бъдете търпеливи, професионални и разбиращи.

8. Никога не използвайте информация за заплатата на ваш колега

Избягвайте да внасяте служебни клюки в разговора. Дори да знаете, че някой колега изкарва повече пари от вас и смятате, че това не е честно - силно препоръчително е да не го споменавате. Просто не е професионално и няма да доведе до нищо положително. Вместо това се съсредоточете върху собствения си опит и постижения и защо трябва да получите повишение - върху собствените си заслуги, а не на базата на това, което другите хора получават.

Примерен разговор

За да ви улесним още повече, ето примерен разговор, чиято структура можете да следвате.

“Г-н Иванов, както знаете, през последните две години напълно обнових стратегията ни за социални медии. Не само нашите последователи са нараснали с 40%, но и вторият ни най-популярен канал за продажби вече са социалните медии. Това беше ключова цел, поставена от вас за изминалата година, а тя бе постигната още през Q2!Също така поех и назначаването и въвеждането на новите служители в екипа, което беше супер опит и предизвикателство за мен. Надявам се и в бъдеще да ми давате подобни нови и интересни отговорности.Предвид всичко това, а и директното увеличение на приходите, бих искал да обсъдя повишение на заплатата с вас.Но преди да стигнем до това, исках първо да поговоря с вас за това как смятате, че мога да продължа да допринасям в увеличението на продажбите чрез моя опит? Имам няколко идеи в тази връзка, и ще се радвам да ги обсъдя с вас сега.”

И така, сигурни сме, че опитът, усилията и уменията ви ще бъдат възнаградени! Ако смятате, че моментът за повишение е дошъл - помислете внимателно и действайте.Всичко зависи най-вече от вас! ???

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!