Росен Плевнелиев

No items found.
Росен Плевнелиев

За

Росен Плевнелиев

За Росен Плевнелиев

Роден на 14 май 1964 г. Завършва Техническия университет в гр. София. До 2009 г. Плевнелиев е предприемач. Влиза в политиката през 2009 г. като министър на регионалното развитие и благоустройството. Избран за президент на Република България през ноември 2011г. Инициира Националната програма за развитие „България 2020. Задава дългосрочни национали приоритети, като иновациите, електронното правителство, електронното гласуване, модернизацията, свързаността, дуалната система на образование, дългосрочното държавно планиране, енергийната ефективност, либерализация и диверсификация.

Патрон е на първата иновационна екосистема и първият високотехнологичен парк в България и на Балканите – София Тех Парк. Плевнелиев е патрон на индустриите Информационни и комуникационни технологии, Аутсорсинг и Аутомотив.Удостоен с наградата "Личност на годината" на Украйна за 2015 г. за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план. Удостоен с наградата за специален принос в IT индустрията от БАИТ. Удостоен със специалната награда на Webit за изключителен принос за развитието на дигиталната индустрия в България.Член на Международния център „Низами Ганджави“ в Баку. Член на Трилатералната Комисия. Член на Европейския съвет по външна политика. Почетен професор на Института за развиващи се пазари на Пекинския педагогически университет. Почетен професор на колежа Шварцман на университета Синхуа. Член на международния консултативен съвет на GLOBSEC. Член на Глобалния консултативен орган за Националния Стратегически Институт към университета Синхуа. Почетен председател на Алианс на развиващите се икономики в Европа за бизнес услуги, иновации и технологии.

Tема на лекцията

Лидерството на бъдещето - сила vs. мъдрост

Разговор за лидерството, за взимането на трудни решения, комуникирането им, за провала и успеха, за силата на мъдростта. Зад всеки успех стоят правилният план и подход, но успехът е колективно усилие и резултат. Важно да се зададат смислени приоритети, които променят позитивно живота на хората и да се постигат резултати по тях, да се добавя стойност и надгражда, а не да се руши, да се подкрепят принципи, не интереси. Мирът и устойчивото развитие са най-важни. Днес се изисква политическа мъдрост и смелост да се даде отпор на популистките действия на лидери, които рушат устоите и институциите на международния ред. Битката днес е между демократи и популисти, между патриоти и националисти. Много лидери днес демонстрират сила и претендират да бъдат силни, но не са мъдри, защото търсят краткосрочни ползи за сметка на дългосрочно отслабване на демократичните институции и правила.