Проф. Любомир Стойков

Културолог, естет и медиен експерт
Проф. Любомир Стойков

Проф. д.н. Любомир Стойков преподава в УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и ПУ „П.Хилендарски“. Неговите научни и творчески интереси включват култура, медии, моден дизайн, теория на модата, моден маркетинг, лайфстайл журналистика, бизнес комуникация, връзки с обществеността, политическа комуникация, имиджмейкърство и др. Автор е на 20 научни и публицистични книги. Обучил е хиляди студенти, дипломанти и докторанти по журналистика, моден дизайн, бизнес комуникация, връзки с обществеността и др. Сценарист и водещ е на десетки документални филми и кореспонденции от Ню Йорк, Париж, Лондон, Милано, Рим, Торонто, Москва, Кейптаун, Шанхай, Барселона, Атина, Виена, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хайделберг и др. Създател и почетен председател на Българската академична асоциация за комуникации (БААК). Съосновател и председател на Академията за мода. Член е на Съюза на учените в България и на Съюза на българските журналисти. Член е и на  Американското общество за връзки с обществеността (PRSA), на Метрополитън мюзиъм (Ню Йорк), на European Communication Research and Education Association (ECREA) – в Брюксел, и на International Association for Media and Communication Research (IAMCR) – в Париж.

Интервюирал е повече от 100 световни знаменитости в сферата на културата, модата, киното и поп музиката, като Пако Рабан, Пиер Карден, Аликзандър Маккуин, Кензо, Оскар де ла Рента, Юбер дьо Живанши и др. Главен редактор на списание „Младеж“ (1985 – 1989) и на списание „Мода“ (1997). Основател и главен редактор на електронните списания “Fashion Lifestyle Magazine”, „Smart Fashion Media” и на теоретичното онлайн издание с международна редколегия „Медии и обществени комуникации“. Създател, сценарист и водещ на първото в България телевизионно предаване за мода – „Блясък“ – по БНТ (1994); основател, автор и водещ на най-популярното шоу за стил по Нова телевизия – „От игла до конец“ (1995 – 2003) и др.

Носител е на наградите „Златно перо“ на СБЖ, Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за принос към развитието на българската журналистика и журналистическото образование, Почетен знак на президента на Република България за значим принос към българската култура, наука и образование, „Златен век – звезда“ на Министерството на културата за принос към културата и изкуството, „Жълта роза“ на Зонта Клуб София за принос към подобряване статуса на жените по света, Почетен плакет за принос към изграждането на ценности в българската младеж – от Министерството на младежта и спорта и др.

Популярен е и с фразата „Симпатията е взаимна!“.

Забележителните постижения
заслужават награда!

Регистрирайте се сега, а попълнете кандидатурата си по-късно!