11 съвета за нетуъркинг на кариерно събитие (ЧАСТ 1)

11 съвета за нетуъркинг на кариерно събитие (ЧАСТ 1)

Ако не си бил на кариерно събитие, ще ти разкажем накратко какво представлява. Залата е пълна с хора, които или предлагат, или търсят работа. В повечето случаи, най-вероятно няма да познаваш никого, а знаем колко некомфортно може да те накара да се чувстваш това. Хубавото е, че на такива събития хората са отворени за нови познанства и контакти, особено представителите на фирмите, които търсят перфектния кандидат за вакантните си позиции.Постоянното “Ами сега какво да кажа?!” в главата ти сигурно е най-голямата ти пречка, особено виждайки други хора колко лесно завързват разговор с непознати хора. Според проучване на Virgin, 85% от хората смятат, че личните срещи и лице-в-лице комуникацията създават по-силни и стабилни бизнес взаимоотношения. Ние бихме твърдили същото и за междуличностните отношения.И така, какво мислиш, можеш ли да оставиш страха на входа на залата и да вземеш максимума от всяко кариерно събитие? За теб събрахме тези 12 съвета:

#1: Прибери си телефона

Да, знаем, че ще е трудно, но е важно да не е постоянно в ръката ти. По време на събитието се предполага, че ще създаваш контакти и ще опознаваш нови хора. Ако докато ползваш телефона си, ти се чувстваш по-малко неловко, другите по-скоро възприемат това, че си толкова зает, че не можеш да отделиш време на друг човек в момента.И така, правило #1 е да не използваш телефона си, освен ако не споделяш контакт с друг човек или не е супер спешно обаждане. Всичко останало може да почака.

#2: Задавай въпроси

Запомни, че ти и всички останали сте на това място по една и съща причина! Започни разговора с въпрос, например, какво мисли за събитието. После се представи накратко и питай своя бъдещ събеседник с какво се занимава. Хората обожават да отговарят на въпроси за себе си, затова имай няколко предварително подготвени в главата си. Не е нужно да се правиш на репортер, просто се “запаси” с няколко въпроса в случай, че разговорът се утежни и те обземе паника.

#3: Опитай се да намериш нещо общо, възможно най-бързо

На кариерно събитие шансът да се заговориш с HR никак не е малък. Постарай се да намериш “обща почва” възможно най-бързо. Моментът е чудесен да говорите за възможностите за развитие на индустрията, дори световни тенденции, или нещо, което би оказало влияние на твоето развитие като специалист и/или това на фирмата, която представлява събеседникът ти.

#4: Запомни, че все пак си там по работа

Понякога е по-лесно да се преструваш на уверен в началото, докато това не стане реално чувство. Нали се сещаш, “Fake it until you make it” (“Преструвай се, докато не успееш”) - клиширано е, но понякога може да е най-добрият ти подход. Не забравяй защо си там - да “чертаеш” кариерния си път, създавайки ценни контакти.

#5: Не бъди дрънкало

Така, това е много важно! Невероятно лесно е да станеш голямо дрънкало, когато намериш някой, който е отворен да си говорите. Освен ако не се окажете “братя от различни майки”, е супер важно да усещаш кога да оставиш другия да говори. Запомни, че не си там да си “дрънкаш” с някого, докато времето мине, а да вършиш своята работа! Най-важното правило е да не караш някой друг да се чувства некомфортно, само защото ти се чувстваш комфортно.Придържай се към целта си!

#6: Говори с организаторите

Ако наистина се чувстваш толкова неловко, можеш да започнеш с това да се запознаеш с организаторите и да ги поздравиш за хубавото събитие (Да, благодарим! :) ). Същото важи и за лекторите (ако има такава част в програмата) - не се притеснявай да зададеш въпросите си към тях или да ги поздравиш. Това е и чудесна възможност да се представиш, да получиш полезна информация и такава за бъдещи събития, които може да са в интересите ти.И така, докато ти споделим и останалите съвети, можеш да разгледаш сайта ни и да се регистрираш за някое от предстоящите ни супер полезни събития! Те са безплатни за кандидати, но регистрацията е задължителна. Хубавата новина е, че отнема по-малко от минутка! Действай! ;)

П.С. Виж останалите съвети тук.

Регистрирайте се за 1 минута

Една регистрация ви дава достъп до всички наши кариерни събития. Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!